← Terug naar overzicht

Dodenherdenking 2020: de Stijkelgroep

Ieder jaar staan De Rimboejagers op 4 mei op begraafplaats Westduin, waar we samen met enkele scoutinggroepen uit de buurt stilstaan, herdenken en een erehaag vormen bij de graven van de de leden van de ‘Stijkelgroep’.

Dit jaar gaat dit niet door en er is ook geen vervangende activiteit. Toch willen we hier even bij stilstaan, zeker dit jaar.

De Stijkelgroep was een vroege verzetsgroep, die tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog al werd verraden. In het voorjaar van 1941 werden 47 mannen en vrouwen opgepakt. Van de opgepakten werden er 32 gefusilleerd, op 4 juni 1943 in kamp Berlijn-Tegel. De andere werden veroordeeld tot strafkampen. Slechts 3 vrouwen en 1 man van deze verzetsbeweging overleefden de concentratiekampen.

Als herinnering aan deze groep is er in 1947 een monument opgericht op begraafplaats Westduin. Ieder jaar worden op 4 mei de gevallenen van de oorlog bij dit monument herdacht.

Ondanks dat we dit jaar geen erehaag zullen vormen tijdens de herdenking, zullen we allen op eigen wijze invulling geven aan de dodenherdenking.

Ontwerp door en gebouwd door